Το Λουξεμβούργο έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός των εξής χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Κάθε κράτος μέλος διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδό σας, ακόμη και με έγκυρη βίζα, για διάφορους λόγους. Ωστόσο, εκτός εάν μεταφέρετε προφανώς ναρκωτικά ή άλλα λαθραία ή ενεργείτε σαν να μεταφέρετε λαθραία πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καν να επιβραδύνετε καθώς διασχίζετε τα διάφορα σύνορα Σένγκεν.

  Για επισκέψεις έως και 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου έξι μηνών, οι τουρίστες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ και πολλές χώρες του Ειρηνικού δεν χρειάζονται βίζα. Εάν πηγαίνετε στο Λουξεμβούργο για να διεξάγετε επαγγελματικές δραστηριότητες ή να ασκήσετε αμειβόμενη δραστηριότητα, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το προξενείο για να δείτε εάν απαιτείται κάποια μορφή επαγγελματικής βίζας ή επαγγελματικής κάρτας. Εάν είστε κάτοικος εκτός ΕΕ που διαμένετε στο Λουξεμβούργο για περισσότερες από 90 ημέρες, πρέπει να έχετε σφραγισμένη βίζα στο διαβατήριό σας πριν εισέλθετε στη χώρα και θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση αυτοπροσώπως στο τοπικό προξενείο ή πρεσβεία σας πολύ πριν φύγετε από το σπίτι.

  Βίζα Βραχείας Διαμονής: Για όσους χρειάζονται βίζα για διαμονή έως και 90 ημερών, ο πιο συνηθισμένος τύπος βίζας που εκδίδεται είναι η βίζα Σένγκεν. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα της χώρας που είναι ο κύριος προορισμός σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, δηλαδή είτε εκεί όπου θα διαμείνετε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, της χώρας όπου θα εισέλθετε στη ζώνη Σένγκεν. Οι απαιτήσεις για βίζα Σένγκεν διαφέρουν ελαφρώς από χώρα σε χώρα, αλλά γενικά περιλαμβάνουν: διαβατήριο έγκυρο τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησής σας, έντυπο αίτησης και μία ή περισσότερες πρόσφατες φωτογραφίες, απόδειξη του σκοπού της διαμονής σας, επιβεβαιωμένο κατάλυμα, επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη του κόστους της διαμονής σας και αεροπορικό εισιτήριο μετ' επιστροφής. Η επεξεργασία της αίτησης μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή περισσότερο, επομένως προγραμματίστε ανάλογα.

  Βίζα μακράς διαμονής ή διαμονής: Οι υπήκοοι της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας και της Ελβετίας δεν χρειάζονται βίζα μακράς διαμονής για διαμονή άνω των 90 ημερών, εκτός εάν σχεδιάζουν να εργαστούν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Οι πολίτες όλων των άλλων χωρών εκτός ΕΕ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βίζα μακράς διαμονής στο αρμόδιο προξενείο ή πρεσβεία στη χώρα διαμονής τους και πρέπει να σφραγίσουν τη βίζα στο διαβατήριό τους πριν ταξιδέψουν. Δεν είναι δυνατή η απόκτηση ή η τροποποίηση βίζας από τη στιγμή που θα βρεθείτε στο Λουξεμβούργο.

Για να υποβάλετε αίτηση για βίζα μακράς διαμονής, θα χρειαστείτε διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη επέτειο της προβλεπόμενης ημερομηνίας άφιξής σας, καθώς και ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα έγγραφα:

  • ένα νομιμοποιημένο πιστοποιητικό γέννησης και μια μετάφραση για κάθε μέλος της οικογένειάς σας
  • επικυρωμένα αντίγραφα πιστοποιητικών γάμου ή διαζυγίου με μεταφράσεις, κατά περίπτωση
  • ιατρική βεβαίωση από εγκεκριμένο γιατρό (το προξενείο ή η πρεσβεία θα σας δώσουν μια λίστα)
  • η/οι συμπληρωμένη/ες αίτηση/εις
    φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (μία έως έξι ή περισσότερες, ανάλογα με τις περιστάσεις)
  • άδεια εργασίας (εάν σκοπεύετε να εργαστείτε) ή αποδεικτικό στοιχείο ότι ο εργοδότης σας έχει υποβάλει αίτηση για άδεια εργασίας για εσάς
  • αποδεικτικό στοιχείο επιλεξιμότητας για την άσκηση του επαγγέλματός σας στη χώρα (εάν είστε αυτοαπασχολούμενος, δημοσιογράφος ή σε κάποιο άλλο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα) ή επαγγελματική κάρτα, η οποία χρησιμεύει ως άδεια εργασίας για ορισμένα αυτοαπασχολούμενα επαγγέλματα
  • μια αστυνομική αναφορά (μερικές φορές ονομάζεται «πιστοποιητικό καλής διαγωγής»)
  • απόδειξη οικονομικών πόρων (εάν δεν πρόκειται να αναλάβετε εργασία)
  • απόδειξη ασφάλισης υγείας
  • εάν πρόκειται για φοιτητή, αποδεικτικό εισαγωγής από εγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα
  • εάν είστε au pair, αντίγραφο της συμφωνίας σας με μια οικογένεια υποδοχής

  Άν χρειάζεστε βίζα για να εισέλθετε για θέσεις εργασίας στο Λουξεμβούργο και επιχειρήσετε να το κάνετε χωρίς αυτήν, θα σας απαγορευτεί η είσοδος. Σημειώστε ότι το Λουξεμβούργο γενικά απαιτεί να έχετε άδεια εργασίας ή αποδεικτικό στοιχείο ότι ο εργοδότης σας έχει υποβάλει αίτηση για αυτήν εκ μέρους σας, προτού καν υποβάλετε αίτηση για βίζα μακράς διαμονής ή άδεια διαμονής (βλ. παρακάτω). Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το εάν χρειάζεστε βίζα, ρωτήστε το αρμόδιο προξενείο πριν κάνετε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό σχέδιο. Οι αιτήσεις για βίζα μακράς διαμονής συχνά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκριθούν και μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.

  Μια βίζα μακράς διαμονής είναι γνωστή ως προσωρινή άδεια διαμονής ( autorisation de séjour provisoire ), για την οποία πρέπει να υποβάλετε αίτηση σε μια πρεσβεία ή προξενείο στη χώρα καταγωγής σας (ή στη χώρα διαμονής σας). Οι πρεσβείες και τα προξενεία του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και ορισμένων άλλων χωρών Σένγκεν, συνήθως μπορούν να εκδίδουν βίζες μακράς διαμονής για το Λουξεμβούργο εάν δεν υπάρχει διπλωματική αποστολή του Λουξεμβούργου στην περιοχή σας.



  Το ποσοστό ανεργίας στο Λουξεμβούργο είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Εάν είστε υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχετε ήδη το δικαίωμα να εργαστείτε στο Λουξεμβούργο βάσει των διατάξεων της ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία. Μόλις βρείτε εργασία, απλώς εγγραφείτε στις αρμόδιες αρχές του τόπου κατοικίας σας και χορηγείται αυτόματα άδεια διαμονής. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών χωρίς αυτόματα δικαιώματα εργασίας στο Λουξεμβούργο θα δυσκολευτούν αρκετά περισσότερο, επειδή κάθε πιθανός εργοδότης πρέπει να ζητήσει την έγκριση του τοπικού γραφείου εργασίας ή απασχόλησης για να προσλάβει έναν αλλοδαπό εκτός ΕΕ.

  Οι ξένοι βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς σε όλο το Λουξεμβούργο, και οι αριθμοί είναι πιθανώς πολύ υψηλότεροι από ό,τι υποδηλώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς όσοι εργάζονται για τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς συχνά δεν θεωρούνται κάτοικοι. Το Λουξεμβούργο αναφέρει περίπου το 40% των αλλοδαπών στον γενικό πληθυσμό. Όπως και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η παράνομη μετανάστευση θεωρείται σημαντικό πρόβλημα. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Λουξεμβούργο έχει αυστηροποιήσει τους νόμους περί μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, τόσο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των τοπικών πολιτών σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας όσο και για να αποθαρρύνει την εμπορία οικονομικών προσφύγων.




Για θέσεις εργασίας στο Λουξεμβούργο,μπορείτε να δείτε,   εδώ