
Άν θέλετε να εργαστείτε στην Ελβετία, πιθανότατα θα χρειαστείτε ορισμένα ή όλα από τα ακόλουθα έγγραφα και εγγραφές:
- Visa: Οι πολίτες της ΕΕ και ορισμένες άλλες εθνικότητες δεν χρειάζονται βίζα για επισκέψεις στην Ελβετία. Εάν παραμείνετε περισσότερο από 3 μήνες, τότε πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής. Εάν δεν είστε πολίτης της ΕΕ και χρειάζεστε βίζα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αυτήν στη χώρα καταγωγής σας μεταξύ 3 μηνών και 1 εβδομάδας πριν από την αναχώρησή σας (οι βίζες δεν εκδίδονται ποτέ στην Ελβετία). Το ίδιο ισχύει και εάν αργότερα υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής στην Ελβετία. Αυτός ο ιστότοπος σας δείχνει εύκολα εάν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε την Ελβετία.
- Άδειες διαμονής: Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελβετία λαμβάνουν άδεια διαμονής ( Aufenthaltsbewilligung/autorisation de séjour ), η οποία εκδίδεται μαζί με «άδεια αλλοδαπού» ( Ausländerausweis/livret pour étrangers ). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αδειών διαμονής ανάλογα με τη διάρκεια διαμονής, το καθεστώς (π.χ. φοιτητικές ή εργασιακές άδειες) και άλλα δικαιώματα. Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην Ελβετία για έως και τρεις μήνες χωρίς άδεια διαμονής, αν και αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί σε 6 μήνες εάν μπορούν να αποδείξουν ότι αναζητούν ενεργά εργασία. Οι υπήκοοι εκτός ΕΕ υποχρεούνται να λάβουν προέγκριση για άδεια διαμονής ( Zusicherung der Aufenthaltsbewilligung/assurance d'autorisation de séjour ) πριν έρθουν στην Ελβετία. Αυτό το έγγραφο αναφέρει ότι θα λάβετε άδεια διαμονής μετά την άφιξη. Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για προέγκριση πριν έρθετε στην Ελβετία και υποβάλετε αίτηση για την πραγματική άδεια διαμονής. Για να ζητήσετε άδεια διαμονής, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την καντονική αρχή μετανάστευσης που είναι αρμόδια για την περιοχή στην οποία θα διαμείνετε.
- Εγγραφή κατοικίας: Εντός 8 ημερών από την άφιξή σας στην Ελβετία και πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε, πρέπει να εγγραφείτε ( anmelden/s'inscrire ) στο τοπικό δημαρχείο ( Gemeinde/commune ) όπου διαμένετε. Η εγγραφή κατοικίας είναι υποχρεωτική τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Ελβετούς πολίτες. Εάν λάβετε άδεια διαμονής, ο δήμος θα διαβιβάσει τα έγγραφά σας στις καντονικές αρχές, οι οποίες θα επεξεργαστούν το αίτημά σας και θα σας αποστείλουν την άδειά σας.
Προετοιμασία του ταξιδιού σας
Τα ελβετικά έγγραφα αγάπης, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να σας ζητήσουν πολλά από τα παρακάτω. Όσο βρίσκεστε ακόμα στο σπίτι, θα πρέπει να προετοιμάσετε και να προμηθευτείτε:
- Διαβατήριο έγκυρο για ολόκληρη την περίοδο που θα διανυθεί στην Ελβετία.
- Μια καλή ποσότητα φωτογραφιών μεγέθους διαβατηρίου.
- Για φοιτητές, ειδοποίηση εισαγωγής ή επιβεβαίωση αίτησης από το πανεπιστήμιο, το κολέγιο κ.λπ.
- Για επαγγελματίες, σύμβαση εργασίας ή επιστολή προσφοράς εργασίας.
- Για πολίτες εκτός ΕΕ, η προέγκρισή σας για άδεια παραμονής.
- Απόδειξη οικονομικών πόρων.
- Βίζα (όχι τουριστική), εάν υπάρχει.
- Πρωτότυπα και επικυρωμένες μεταφράσεις του πιστοποιητικού γέννησής σας και του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Πιστοποιητικά γάμου και γέννησης όλων των μελών της οικογένειας (εάν υπάρχουν).
- Ακαδημαϊκά προσόντα και τα ασφαλιστικά σας έγγραφα, ωστόσο πιστοποιήσεις στο εξωτερικό μπορούν να ληφθούν σε ελβετικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές.
- ενδέχεται να απαιτείται επιβεβαίωση της ασφαλιστικής κάλυψης υγείας στη χώρα καταγωγής σας.
- Βιβλιάριο πιστοποιητικών εμβολιασμού, εάν έχετε. Ελέγξτε στις ελβετικές αποστολές εάν χρειάζεστε εμβολιασμούς.
- Ενδέχεται επίσης να απαιτείται διεθνής άδεια οδήγησης.
Σημειώστε επίσης ότι οι κανονισμοί υπόκεινται σε συχνές αλλαγές. Πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από τις ελβετικές πρεσβείες, τα προξενεία, τα γραφεία μετανάστευσης και το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών. Πληροφορίες μπορείτε επίσης να λάβετε από την Κρατική Γραμματεία Μετανάστευσης SEM . Εάν η νομική σας κατάσταση είναι περίπλοκη, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσλάβετε έναν δικηγόρο ή νομικό εμπειρογνώμονα που ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης και θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά σας.
Όταν αναζητάτε θέσεις εργασίας στην Ελβετία, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές στην ελβετική αγορά εργασίας. Η Γενεύη είναι η περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό ξένων εργαζομένων (σχεδόν 50%) - πολλοί εργάζονται σε έναν από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, που εδρεύει εκεί. Ο τραπεζικός κλάδος επικεντρώνεται κυρίως στη Ζυρίχη και γύρω από αυτήν.
Γλώσσες
Όπως σε κάθε ξένη χώρα, η γνώση της τοπικής γλώσσας αποτελεί αναμφισβήτητο πλεονέκτημα. Για την αναζήτηση εργασίας, λάβετε υπόψη την κύρια τοπική γλώσσα στην περιοχή όπου επιθυμείτε να εργαστείτε. Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: γερμανικά (ομιλούνται από το 64% του πληθυσμού), γαλλικά (19%), ιταλικά (8%) και ρετορωμαϊκά (1%). Εάν σκοπεύετε να εργαστείτε σε διεθνή οργανισμό ή σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, μεγάλο μέρος της εργασίας μπορεί να διεξαχθεί στα αγγλικά με άλλους μη Ελβετούς υπηκόους. Ωστόσο, για εθνικές ή μικρότερες ελβετικές εταιρείες, σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να έχετε βασική γνώση της τοπικής γλώσσας. Το απαιτούμενο επίπεδο γλώσσας θα εξαρτηθεί από τη φύση της θέσης και το είδος της εργασίας που θα κάνετε.
Άν είστε φυσικός ομιλητής της αγγλικής γλώσσας, μην περιμένετε ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας (εκτός αν θέλετε να τη διδάξετε, φυσικά). Οι Ελβετοί είναι ένα πολύγλωσσο έθνος και πολλοί μιλούν ευτυχώς τουλάχιστον δύο από τις εθνικές γλώσσες και τα αγγλικά.
Αναγνώριση διπλωμάτων
Πολλά επαγγέλματα και θέσεις εργασίας στην Ελβετία είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα ή/και απαιτούν ορισμένα επίσημα προσόντα. Για πολλά επαγγέλματα και επαγγέλματα, τα προσόντα που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό αναγνωρίζονται ως ισοδύναμα εάν η εκπαίδευση είναι παρόμοια με τα ελβετικά προσόντα. Οι συμφωνίες Ελβετίας/ΕΕ σημαίνουν ότι η Ελβετία αναγνωρίζει πλέον τα περισσότερα διπλώματα και προσόντα της ΕΕ.


