
Ένα από τα πρώτα μέρη για να αναζητήσετε εργασία στη Σουηδία είναι η Σουηδική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ( Arbetsförmedlingen).Εάν βρίσκεστε ήδη στη Σουηδία, εγγραφείτε ως αναζητών εργασία σε ένα από τα τοπικά γραφεία. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε την ιστοσελίδα , η οποία είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κενών θέσεων εργασίας στη χώρα. Οι πιο σημαντικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε διάφορες γλώσσες. Ωστόσο, οι προσφορές εργασίας είναι διαθέσιμες μόνο στα σουηδικά, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της ομιλίας της γλώσσας. Η αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας προσφέρει πρακτικούς οδηγούς που παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναζήτηση εργασίας και την εργασία στη Σουηδία.
Αυθόρμητες αιτήσεις
Μια συνήθης μέθοδος για την εύρεση εργασίας στη Σουηδία είναι η απευθείας επικοινωνία με εταιρείες και πιθανούς εργοδότες, ακόμη και αν δεν έχουν δημοσιεύσει καμία κενή θέση εργασίας. Για τα στοιχεία επικοινωνίας των εταιρειών, ανατρέξτε στις Σουηδικές Χρυσές Σελίδες .
Γραφείο Μετανάστευσης
Η ιστοσελίδα του migrationsverket προσφέρει πολύ χρήσιμες γενικές πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό εργασίας στη Σουηδία. Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα αγγλικά .
EURES
Το δίκτυο EURES είναι μια κοινοπραξία των κρατικών υπηρεσιών απασχόλησης στον ΕΟΧ για την υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Διευκολύνει την κυκλοφορία των κενών θέσεων εργασίας και επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε κάθε κράτος μέλος του ΕΟΧ. Το προσωπικό του EURES ειδικεύεται σε πρακτικά ζητήματα που αφορούν την απασχόληση στα κράτη μέλη. Βοηθά άτομα που επιθυμούν να εργαστούν στο εξωτερικό και βοηθά τους εργοδότες να βρουν κατάλληλους υποψηφίους από άλλες χώρες του ΕΟΧ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω της Arbetsförmedlingen , ορισμένα κέντρα της οποίας συνδέονται με το δίκτυο EURES ή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κενές θέσεις εργασίας στη Σουηδία από τον εθνικό σας οργανισμό απασχόλησης εάν ζείτε σε χώρα της ΕΕ/ΕΟΧ - για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.europa.eu.int/eures .
Εκθέσεις σταδιοδρομίας
Ένα άλλο καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι μια έκθεση σταδιοδρομίας. Συνήθως συγκεντρώνουν μια σειρά εργοδοτών και επικεντρώνονται σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Γενικά, υποβάλλετε αίτηση στέλνοντας το βιογραφικό σας σημείωμα και οι εργοδότες αποφασίζουν εκ των προτέρων ποιον θέλουν να συναντήσουν. Είναι επίσης δυνατό να κανονίσετε συνεντεύξεις εκ των προτέρων και να μάθετε περισσότερα για συγκεκριμένες εταιρείες.
Οι περισσότερες συλλογικές συμβάσεις περιλαμβάνουν έναν κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι σχετικά υψηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το 90% των εργαζομένων στη Σουηδία έχουν έναν κατώτατο μισθό στη συλλογική τους σύμβαση, ο οποίος τείνει να είναι τουλάχιστον 60 έως 70% του μέσου μισθού. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι μέλη συνδικάτου. Όταν αποδέχεστε μια θέση εργασίας, μάθετε για το συνδικάτο σας και πώς ρυθμίζονται οι συλλογικές συμβάσεις στην εταιρεία σας. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να γίνετε μέλος ενός συνδικάτου, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον μισθό σας. Καθώς το σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένο, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε το τοπικό σας συνδικάτο.
Οι ώρες εργασίας καθορίζονται επίσης από συλλογική σύμβαση, αν και η εργάσιμη εβδομάδα περιορίστηκε από το σουηδικό κοινοβούλιο σε 40 ώρες. Ο νόμος εγγυάται επίσης 25 ημέρες άδειας μετ' αποδοχών ετησίως συν 16 ημέρες αργιών και 6 άδειες (συνήθως ένα απόγευμα ρεπό). Οι επιπλέον αργίες συμφωνούνται με τον εργοδότη σας.
Για θέσεις εργασίας στη Σουηδία,μπορείτε να δείτε εδώ
